سخنرانی خود را “با آمادگی خوب” شروع کنید!
“قبل از هر چیز، آمادهسازی کلید موفقیت است ” الکساندر گراهام بل
شروع با آمادگی قبلی خوب
بعضی از دوستان حاضر در کارگاه سخنرانی فکر میکردند که آمادگی قبلی خوب یعنی: نوشتن مطالب بهصورت دستوری و سپس حفظ کردن کلیه عبارات و متن سخنرانی!
درصورتیکه آمادگی قبلی یعنی تمامی نکات و جوانب مختلف موضوع را قبلاً خوب مطالعه بررسی و درک کرده باشیم؛ واقعیت و درستی آنها برای خود ما به اثبات رسیده باشد سپس در مورد طریقه ارائه آن فکر کنیم.
معمولاً حداقل از چند روز قبل و بعضیاوقات زمانی طولانیتر میدانید که قرار است یک سخنرانی داشته باشید. سعی کنید مثل اکثر مردم رفتار نکنید که روزهایشان را معمولاً بهصورت زیر، صرف آمادهسازی میکنند!
۱۰ روز مانده: “تا شروع سخنرانی بهاندازهی کافی وقت هست، بهتر است فعلاً به کارهای دیگرم برسم “
۶ روز مانده: “دیگه باید سخنرانی را جدی بگیرم، از اول هفتهی بعد شروع میکنم “
۲ روز مانده: “خوب – باید همهچیز را کنار بگذارم و روی درست کردن این فایل پاورپوینت تمرکز کنم “
۱ روز مانده: “واقعاً نمیدانم چطور باید تمامش کنم واقعاً زمان کافی برای آمادهسازی نداشتم!
میدانم که زندگی و کار هردو، مشغلههای زیادی دارند و شما با بمبارانی از وظایف روبرو هستید. ولی شما، مانند “اکثر مردم ” نباشید و از قرار گرفتن در چنین وضعیتی اجتناب کنید.
من به اصل ابتدایی مدیریت زمان که توسط مربی سخنرانی و کسبوکار برایان تریسی مطرحشده ایماندارم که میگوید: “هیچوقت زمان کافی برای انجام همهی کارها را نداریم اما همیشه زمان کافی برای انجام کارهای مهم هست “
اگر متوجه شدهاید که آن سخنرانی تأثیر بسزایی بر زندگی کاری شما دارد، پس اولویت بیشتری به انجام آن بدهید.
هوسرل، گفته معروفی دارد با این مضمون که اگر احساس میکنید توانایی توضیح مطلبی را ندارید، مطمئن باشید که آن را بهطور کامل درک نکردهاید.
بلافاصله بعدازاینکه متوجه فرجه زمانیتان شدید، مطالبی را بنویسید – حتی اگر مطالب بدردنخوری روی تکهای از مقوا یا کاغذ پیغام باشد. یکی از بهترین راههای آمادهسازی این است که به مغز خود اجازه دهید بهطور ناخودآگاه به موضوع فکر کند و این به زمان نیاز دارد.
بهمرور متوجه میشوید که در زیر دوش، در ماشین هنگام رفتن به سرکار و در هنگام چای خوردن با یک همکار، دارید به این موضوع فکر میکنید. وقتی آن افکار شروع به تراوش میکنند، آنها را به یادداشتهای خام خود اضافه کنید؛ داستان شما دارد شکل میگیرد.
یکی از اساتید برجسته و بنام کشوری درزمینهی سخنرانی و فن بیان، میگویند: تراوش و بارش ایدههای من در زیر دوش حمام است و به همین منظور؛ یه وایت برد با ماژیک مخصوص که قابلیت نوشتن در محیط خیس را دارد در آنجا نصبکردهام و هر بار که ایدهای به ذهنم الهام میشه را بلافاصله یادداشت میکنم.
مطالعه و جمعآوری مطالب مرتبط، خارج از متن اصلی (مثلاً از سایر کتب، مقالات و…) برای غنی و پربارتر کردن موضوعاتی که مطرح میکنیم، همواره باعث میشود که دانش، اطلاعات و درنتیجه تسلط ما درباره موضوع افزایش پیدا کند.
- حال میپرسید که چگونه تمرین کنیم؟
یک برنامه زمانی سریع برای آمادهسازی خود ترتیب دهید که تا آخرین لحظات، زمان سخنرانی خود را مدیریت کنید.
- نوشتن اولین ایدهها بر روی کاغذ
- اولین چرکنویس
- نسخه تصحیحشده
- اجرای آزمایشی
- ویرایش نهایی و آزمایش
تنظیم یک جدول زمانی برای سخنرانی تا انتهای آن، به ذهن شما استراحت میدهد و همچنین به شما اطمینان میدهد که آمادهسازی خود را باقدرت انجام میدهید.
عبداله پور بهمن ۹۵