چگونه با افراد حسود برخورد کنیم؟
برخورد با افراد حسود
تا حالا شده به کسی حسادت کنید؟ یا شده مورد انتقاد و حسادت کسی قرار بگیرید؟
بدون شک همه ی ما در زندگی روزمره ی خود، با افراد حسود برخورد داشته و یا برخورد خواهیم داشت.
هر اندازه بیشتر به رشد و پیشرفت برسید افراد حسود بیشتری در اطراف شما نمایان خواهند شد، به عبارتی و طبق گفته ی زیبای دیل کارنگی: «هیچ کس به یک سگ مرده لگد نخواهد زد»، هر اندازه سگ قدرتمند تر و شجاع تر باشد بیشتر مورد لگد قرار خواهد گرفت.
بودن افراد حسود در اطراف ما این واقعیت را می رساند که ما در حال رشد کردن هستیم پس نباید از این بابت ناراحت باشیم.
مشکلات و دشمنان آدم های بزرگ درست به اندازه ی خود آنان بزرگ هستند.
گاهی اینکه بخواهیم با افراد حسود قطع رابطه کنیم واقعا سخت است، چون ممکن است آنان از آشنایان و همکاران نزدیک ما باشند و این کار عملا غیر ممکن می شود. پس ما باید یاد بگیریم که چگونه با افراد حسود برخورد کنیم که حرف هایشان باعث آزار و اذیت ما نشود.
افراد حسود را بشناسید
اولین کار شناخت افراد حسود است. یکی از چیزهایی که ما با آن برخورد کرده ایم این است که در بسیاری از موارد، حسادت یک تشخیص اشتباه است. به بیانی دیگر فرد تصور بهتری از مهارت ها و موفقیت های خود دارد به همین دلیل دچار غرور شده و انتظار برخورد خاصی از اطرافیان را دارد و وقتی این برخورد خاص توسط دیگران صورت نگیرد فرد به اشتباه فکر می کند دیگران به او حسادت می کنند.
مثلا شخصی را تصور کنید که به نظر خودش در رشته یا حرفه ای بسیار پیشرفت کرده و ماهر شده، همین امر باعث می شود او انتظار داشته باشد که مورد تشویق اطرافیان قرار گرفته و آنان تخصصی ترین کارها را به او بسپارند، حال آنکه واقعیت این چنین نیست و او هنوز به این درجه از تخصص نرسیده، در چنین شرایطی این شخص عدم واگذاری کارها به او توسط دیگران را دلیل بر حسادشان می پندارد.
بدین منظور بهتر آن است که خوب چشمانمان را باز کنیم تا دچار اشتباه نشویم.
افراد حسود دارای ویژگی هایی هستند، این ویژگی ها شامل موارد زیر می باشند:
- در جمع از شما انتقاد می کنند.
- به ما تبریک نمی گویند.
- از نارحتی ما خوشحال می شوند.
- دایما در حال عیب جویی کردن از ما هستند.
- از پیشرفت ما جلوگیری می کنند.
- در شبکه های اجتماعی از ما بدگویی می کنند.
- سعی می کنند به ما آسیب برسانند.
- زمانی که ما نارحت هستیم، آنان به شدت خوشحال می شوند.
- زمانی که به آنان نیاز داریم در دسترس نیستند.
- در مورد ما شایعه سازی می کنند.
افراد حسود را می توان در دو دسته قرار داد:
- دسته اول، که ما آنان را دسته ی بی آزار عنوان می کنیم، افرادی هستند که فقط ما را دوست ندارند. آنها با مسخره کردن و تکه انداختن می خواهند ما را اذیت کنند ولی عملا نمی توانند به ما آسیب برسانند. این افراد برای ما گروه بی خطری هستند و ما آنها را نادیده می گیریم، به عبارتی سخنانشان را از یک گوش شنیده و از گوش دیگر بیرون می اندازیم.
- اما دسته ی دوم، که ما آنان را دسته ی تهدید احتمالی می نامیم، برای ما یک تهدید جدی محسوب می شوند. این گروه اشخاصی هستند که نیروی کافی برای آسیب رساندن به ما را دارند. مثل همکاری که شدیدا به شما حسودی می کند و ممکن است به اعتبار شما در شرکت صدمه بزند. بحث این افراد متفاوت است و به محض دیدن حسادتشان باید اقدامی بکنیم.
چگونه با افراد حسود برخورد کنیم؟
بهترین روش های برخورد با افراد حسود به شرح زیر هستند:
نادیده بگیریم:
بهتر است افراد دسته ی اول یعنی کسانی که کارشان فقط مسخره کردن است و عملا نمی توانند به ما آسیبی برسانند را نادیده بگیریم. آنها وقتی بفهمند که حرفشان روی شما تاثیری ندارد مطمینا خودشان کنار می کشند، پس به جای اینکه شروع به دفاع کردن از خودمان بکنیم و بی خودی اعصاب خودمان را بهم بریزیم و خشمگین شویم، فقط نادیده بگیریم چرا که نیت آنان نیز همین است.
برای این که حرف دیگران روی شما بی تاثیر باشد، تا جایی که امکان دارد اعتماد به نفس خود را بالا ببرید و به خود بگویید که حتما در مسیر درست پا گذاشته اید که باعث شده حسادت دیگران را برانگیزید.
تسلیم نشویم:
بعضی از مردم از بی اعتبار کردن افرادی که در زندگی از آنان موفق تر بوده اند، لذت می برند. شوپنهاور سال ها قبل گفته است: افراد فرومایه از اشتباهات و خطاهای مردان بزرگ، غرق در شادی و شعف می شوند.
یادمان باشد انتقاد نابه جا، غالبا تحسین در لباس مبدل است.
بعضی از افراد غالبا تکه پرانی و انتقاد هایی که نثارشان می شود را خیلی جدی می گیرند و از ادامه ی مسیر باز می ایستند، مطمین باشید مردم همیشه در مورد شما فکر نمی کنند و به آنچه درباره ی شما می گویند اهمیت نمی دهند، آنان غالبا از یک سردرد جزیی خودشان بیشتر از مرگ شما آشفته می شوند. پس عاقلانه ترین کار این است که انتقاد های نا به جای دیگران را نادیده بگیریم و همین الان تصمیم بگیریم و نگذاریم که خرده گیری های دیگران آزارمان بدهد و ما را از ادامه ی کارمان منصرف سازد.
پس هرگاه از شما انتقادی نابه جا شد این قانون مهم را به یاد بیاورید:
«نهایت سعی خود را بکنید و آنچه که قلبا به آن اعتقاد دارید را انجام بدهید، بعد چتر قدیمیتان را بالای سر بگیرید و بگذارید باران انتقاد از اطراف آن روی زمین بریزد و هرگز تسلیم نشوید.
انتقاد پذیر باشیم:
وقتی کسی از سر دشمنی و حسادت از ما انتقاد می کند، ما باید بتوانیم انتقاد پذیر باشیم و از انتقاد آنها به نکاتی پی ببریم که خودمان حتی به آنها توجه نکرده بودیم و سعی کنیم آنها را اصلاح کرده و کیفیت کارمان را بالا ببریم.
کیفیت شخصی و شغلی خود را تا جایی بالا ببرید که دیگران حتی نتوانند ازشما انتقاد بکنند.
به افراد حسود محبت کنیم و تشویقشان کنیم:
افرادی که حسادت می کنند حتما در زندگی خود کمبودهایی دارند و یا از مشکلات شخصیتی مثل عزت نفس پایین رنج می برند. آنها حتما شما را در موقعیتی می بینند که همیشه آرزوی بودن در آن موقعیت را داشته اما هرگز موفق نشده اند و احتمالا خود را آدم بی ارزش و نا لایقی تصور می کنند و دلیل حسادتشان نیز همین است.
برای بهبود وضعیت این افراد می توانید محبت خود را نثار آنان بکنید، زمانی که از آنان رفتار خوبی دیدید از آنان حسن جویی کنید (برای بهتر حسن جویی کردن، پیشنهاد می کنم مقاله ی چگونه از دیگران تعریف؟ را مطالعه نمایید) و حس باارزش بودن را به آنان بدهید.
این افراد با محبت تغییر رفتار می دهند پس اگر بتوانید این گونه رفتار کنید خواهید توانست حسادت انان را به نفع خودتان تغییر دهید. بدین گونه شما آنان را تشویق کرده و عزت نفسشان را بالا می برید. آنان نیز رفته رفته مسیر پیشرفت خودشان را می یابند و دلیلی برای حسادت به دیگران نمی بینند و حتی شما را آدمی خوب و دوست خودشان می پندارند.
احساساتمان را کنترل کنیم:
مطمینا خشمگین شدن و فحش دادن بسیار راحت است. افراد حسود و بد ذات نیز دقیقا می خواهند ما را نزد دیگران خراب کنند، بنابراین کاری می کنند و حرفی می زنند که ما کنترل خود را از دست بدهیم. پس زمانی که در جمعی از شما انتقادی کردند در درجه اول خشم خود را کنترل کنید و بحث با آن شخص را به زمانی که آرام شدید موکول نمایید.
در مقابل افراد حسود از موفقیت هایمان نگوییم:
مردم فقط ظاهر قضیه را می بینند و فکر می کنند شما بدون هیچ مشکل و سختی به این جایگاه رسیده اید، پس با به نمایش گذاشتن خوشبختی و موفقیت هایتان در شبکه های اجتماعی حسادت آنان را بیشتر نکنید و اگر دیدید کسی مرتبا می گوید که چقدر همه چیز برایتان خوب پیش می رود و این طور به نظر می رسد که از این بابت، ناراحت و ناراضی است، به او گوشزد کنید که چیزهای زیادی در زندگی شما وجود دارد که او از آنها بی خبر است.
کلام آخر:
مطمینا هر انسانی در زندگی خود با افراد حسود برخورد خواهد کرد، اگر ما به این باور برسیم که قرار نیست در زندگی همه ی افراد را از خود راضی نگه داریم و همه ما را دوست داشته باشند، بهتر می توانیم به جای توجه به انتقادهای بی جای افراد حسود تمرکزمان را روی موضوعاتی بگذاریم که اهمیت بیشتری دارند.